Plus-Fleur maakt onder andere boeken, posters, illustraties, infographics, flyers, patronen, magazines, brochures, huisstijlen, jaarverslagen, banners, tassen, periodieken, presentaties, promotie artikelen, tentoonstellingen, uitnodigingen, gelegenheidsdrukwerk, evenement drukwerk, verpakkingen, textiel bedrukking, pand belettering, auto belettering, ...en nog veel meer!

Als ALS in beeld komt...

Juliette Arts, initiatiefnemer van dit project, heeft 25 fotografen bij elkaar gebracht om op bijzondere wijze ALS in beeld te brengen. Deze prachtige foto’s moeten gepubliceerd worden in een boek. De opbrengsten van het boek gaan geheel naar Stichting ALS Nederland. Nu zoekt ze nog een vormgever die het geheel in een mooi boek weet te bundelen. Terwijl ik eigenlijk weinig over de ziekte ALS weet zeg ik “ja”.

 

De foto’s en verhalen komen binnen, en ik begin een zo mooi mogelijk boek te maken. Aangrijpende verhalen bij prachtige foto’s. Dan komt er een bericht binnen. Eén van de ALS patiënten van het project is overleden. Een paar weken later een volgend bericht, en later... nog één. Dat gaat mij niet in de koude kleren zitten. Tijdens dit project besef ik maar al te goed dat dit boek veel meer is dan alleen een manier om geld te verzamelen voor het goede doel. Het zal een nagedachtenis zijn aan vriend of familielid.

Maar het is geen triest boek. Alles behalve dat! Ik ben positief verrast door de levenslust die deze mensen met ALS overdragen. Keer op keer is de boodschap: “Ja, het is een vreselijke ziekte. Daarom ‘Pluk de dag!’ en leef!”.

ALS_cover foto_LR
ALS_cover foto_LR

press to zoom
Als ALS in beeld komt...
Als ALS in beeld komt...

Boek hardcover 40x40 cm

press to zoom
ALS_cover foto_LR
ALS_cover foto_LR

press to zoom
1/2
Bio Bravo, een dapper sapje!
Bio Bravo
Bio Bravo

...een dapper sapje

press to zoom
Bio Bravo label
Bio Bravo label

Carrot Loves Orange

press to zoom
Bio Bravo
Bio Bravo

...een dapper sapje

press to zoom
1/2

Stel je wilt, onder je eigen merknaam en label, een heerlijke biologische sappenlijn importeren. Je hebt flessen vol heerlijk sap, een doelgroep waar je je op wilt richten, maar geen idee hoe je je product wil noemen, aankleden en presenteren. Dan kom ik graag meedenken. 

Al vrij snel kwam ik met de naam Bio Bravo. Bio omdat de sappen allemaal biologisch zijn. En Bravo omdat dat, in het Spaans, dapper betekend. Daarbij zeggen de Italianen “Bravo!” wanneer iets goed gedaan is. De merknaam heeft een zeer positieve klank. Omdat de flesvorm en etiketgrootte al waren bepaald door de leverancier was dat het startpunt.

 

Om de fles een beetje “dapperder” en “fitter” maken heb ik het etiket een taille vorm gegeven. Dit geeft ook diepte in de winkel display. De laarsjes symboliseren het buitenleven, wees energiek, stamp in de plassen en wees weer een beetje kind! 

Vogeltjes

Als je heel veel trainingen maakt, voor een zeer uiteenlopende doelgroep, en deze soms in wel 32 verschillende talen moet vertalen... dan is het interessant om eens te experimenteren met je bestaande communicatie methodes. Inter IKEA Systems B.V. maakt trainingen voor medewerkers, in alle segmenten van het bedrijf, over de gehele wereld. Aangezien niet iedereen evengoed engels spreekt zouden sommige trainingen eindeloos vertaald moeten worden (met alle bijbehorende uitdagingen). Zou het niet geweldig zijn als de algemene trainingen niet meer vertaald hoeven worden?

De oplossing, een beeldtaal die wereldwijd gelezen kan worden. Een interessante test. Allereerst heb ik gekozen om geen mens figuurtjes te gebruiken maar vogeltjes. Dit om het materiaal zo neutraal mogelijk te houden. Zo is het materiaal toegankelijk voor alle verschillende culturen.

De oefeningen waren al beknopt uitgeschreven. Ik heb getracht ze zo duidelijk mogelijk stap-voor-stap te verbeelden. Ter ondersteuning is steeds een (zeer korte) simpele omschrijving van de stap in basis engels gegeven.Vaste symbolen helpen bij de navigatie. Deze symbolen worden elke keer zorgvuldig herhaald. Herhaling is immers herkenning. Bij herhaling ontstaat een soort eigen beeldtaal, vergelijkbaar met emoticons.

Een hele training is vertaald naar dit formaat, en getest in drie verschillende culturen. Hoewel de cursisten even moesten wennen was het toch zeer geslaagd. Daarbij is er veel interessante input verzameld om de volgende stap te kunnen gaan zetten.