#4: HKU "Ja hallo, zoek het lekker zelf uit..."

Bijgewerkt: 29 mrt 2019


Deze post is een vervolg deel van de blog categorie: "Rennen, vallen, leren, doorgaan!"

De andere delen vind je via deze link. Liever alleen lezen over zakelijke projecten? Klik dan hier. Yes! Aangenomen op de Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht! Euforisch ben ik, mijn droom komt uit! Via een omweg ben in dan toch op de kunstacademie beland. Vol verwachting klopt mijn hart. Vol enthousiasme duik ik erin... Er zijn allerlei werkplaatsen. Zelf ben ik vooral te vinden in de hout- en metaal werkplaats, maar ook in de drukwerkplaats en mijn studentenkamer stinkt naar een combinatie van giethars en verf. Het materiaalonderzoek. Waar is het voor? Wat kan er nog meer mee gedaan? Hoe reageert dat spul? Is het bewaarbaar? En, heel belangrijk, kan het door de kopieermachine? Experimenteren is ook leren! Wel voel ik me al snel een soort 'Alice in Wonderland'. Op het MBO worden de weg en doelen helder uitgestippeld. Nu is het absoluut niet duidelijk wat er van me verwacht wordt. Zoekende naar mijn doel switch ik na het eerste jaar van afdeling. LERO (Leraren Opleiding) verruil ik voor Grafische Vormgeving. Zal dat dan meer houvast bieden? Het maakt helemaal niets uit. Doelen wijzigen, docenten komen soms wel, en soms niet opdagen. Opdrachten zijn onduidelijk en het pad erheen is vrij. Motivatie, grenzen en zelfredzaamheid worden continu op de proef gesteld. Docenten lijken regelmatig ongeïnteresseerd of maken vlak voor een beoordeling een opmerking die me helemaal van mijn stuk brengt. Dan begin ik helemaal overnieuw om vervolgens de opmerking te ontvangen 'Ah, je bent een ander pad ingeslagen zie ik, ik vond persoonlijk je andere idee meer potentie hebben maar ik ben benieuwd waar dit naartoe gaat. Wat is eigenlijk je motivatie?'. Als je dit leest lijkt het misschien een vreselijke opleiding, maar niets is minder waar. Het is de beste begeleiding ever... achteraf. Want nu begrijp ik dat het pad minstens zo belangrijk is als het einddoel, en dat ik de enige ben die dat pad en einddoel bepaalt. Behalve het materiaal onderzoek is er ook het met kritiek leren omgaan. Zelfreflectie, goed presenteren en te beargumenteren. Dingen opnieuw durven bekijken en vragen durven stellen. Luisteren, her-evalueren. Het eindresultaat is belangrijker dan de ego van mezelf (of teamgenoten). Zonder mezelf te verloochenen gaan voor het best haalbare eindresultaat. Resume, de HKU, een prachtige plek om te ontdekken. Te leren kijken. Materialen te onderzoeken. Te groeien. Je kunt er alle hulp krijgen die je nodig hebt, maar dan moet je daar wel je best voor doen.

Wordt vervolgd...
34 keer bekeken